James Cameron, care a regizat filmul de Oscar „Titanic” din 1997 și care a făcut el însuși 33 de scufundări la epavă, a comentat acest incident după ce s-a anunțat că submersibilului dispărut Titan a suferit o „implozie catastrofală”, ucigând toate cele cinci persoane aflate la bord.
„Mă frapează asemănarea dintre dezastrul Titanicului în sine, unde căpitanul a fost avertizat în repetate rânduri despre gheața din fața navei sale și, cu toate acestea, a intrat cu toată viteza într-un câmp de gheață într-o noapte fără lună”, a spus Cameron. „Și mulți oameni au murit ca urmare și pentru noi o tragedie foarte asemănătoare, în care avertismentele au fost ignorate pentru a avea loc exact în același loc.”
Cameron a adăugat că, în opinia sa, „asistăm și aici la o paralelă cu avertismentele neonorate cu privire la un submarin care nu era certificat”.
Cameron este un explorator experimentat al adâncurilor marine, care în 2012 s-a scufundat în Groapa Marianelor, considerat unul dintre cele mai adânci locuri din oceanele Pământului, la aproape 10 km sub suprafață, într-un vehicul submersibil de 24 de metri pe care l-a proiectat, numit Deepsea Challenger.
Vorbind despre scufundările sale la mare adâncime la locul unde s-a prăbușit Titanicul, Cameron i-a spus lui Cooper: „Simți prezența tragediei și cred că aceasta este atracția. Cred că acesta este motivul pentru care oamenii vor să meargă și să o experimenteze ei înșiși. Pentru a simți, pentru a-și aminti istoria”.
Cameron, care este el însuși designer de submersibile și a proiectat nave care se pot scufunda la adâncimi de trei ori mai mari decât cea la care se afla Titanicul, a calificat construcția din fibră de carbon a Titan-ului drept „fundamental greșită”.
„Am primit confirmarea în decurs de o oră că a avut loc o explozie puternică în același timp în care s-au pierdut comunicațiile. S-a auzit „un bang” puternic pe hidrofon. Atunci am știut imediat ce s-a întâmplat. Submersibilul a făcut implozie”, a declarat James Cameron, potrivit abcnews.